ITK 2013 – Tulevaisuus pelissä

20130412-112717.jpgJos tänä vuonna ei ilmassa vielä ollutkaan kevään merkkejä, niin varma kevään merkki on kuitenkin ITK-konferenssi Hämeenlinnan Aulangolla. Viimeisten 14-15 vuoden aikana on tainnut jäädä yksi kerta käymättä, joten kai tästä on jo jonkinlainen perinne tullut. Tämän vuoden teema on Tulevaisuus pelissä mielenkiinnolla lähdettiin katsomaan mitä kaikkea se tuo tullessaan.

Varsinainen ITK-konferenssi on kaksipäiväinen, mutta se alkaa jo keskiviikkona workshop-päivällä. Tänä vuonna workshopeja oli kaikkiaan 16, joista osa aamupäivän tai iltapäivän tapahtumia, osa kokopäiväisiä. Itse osallistuin kokopäivän kestävään AMKien järjestämään workshopiin, jossa punaisena lankana oli virtuaalitilat ja teknologian kehittyminen vuoteen 2030 saakka. Päivä koostui alustuksista ja keskusteluista. Todettiin, että tulevaisuuden teknologiset näkymät on hyvin vaikuttavat, mutta toisaalta asioiden koulutuspuolella arveltiin etenevän aika lailla saman suuntaisella tahdilla, kuin tähänkin saakka: pienin askelin. Yhteinen mielipide oli, että toimivat systeemit jäävät elämään, jos ne aidosti tuovat opetukseen lisäarvoa. Workshopin kotisivulta löytyy alustusten materiaalit ja muuta lisätietoa.http://www.itk.fi/2013/ohjelma/workshop/85

Torstain avajaisissa Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä oli avauspuheessaan huolissaan suomalaisen koulun tilanteesta tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisessä opetuksessa. Numeraalisten vertailujen näkökulmasta Suomi on aika paljon jäljessä Euroopan kärkeä tietokoneiden määrässä. Vielä huonompi on tilanne opettajien pedagogisten taitojen suhteen myöskin konemäärään suhteutettuna. Pääjohtaja pohtikin, että ellei tilanteeseen saada muulla tavalla korjausta, se on hoidettava normilla. Toisaalta hän oli iloinen ja huojentunut siitä, että tässäkin tapahtumassa oli 1600 opetusalan ammattilaista ratkomassa näitä haasteita. Tässä Tarmo Toikkasen mainio kolumni asiaan liittyen: http://tarmo.fi/blog/2013/04/suomessakin-keskusjohtoiseen-opetukseen/

Esityksiä löytyi joka lähtöön valtavasti, ja monta mielenkiintoista joutui taas kerran ohittamaan päällekkäisyyksien vuoksi. Erno Lehtinen avasi aritmeettisten pelien lähtökohtia mielenkiintoisesti ”aritmeettisten taulujen” näkökulmasta, ja jatkuen siitä matemaattisten strategioiden hyödyntämiseen. Tältä pohjalta hän on työryhmineen lähtenyt kehittämään NumberNavigation-peliä. Tästäkin tullaan saamaan jatkossa lisää tutkimustietoa, joten jäämme kiinnostuneina odottamaan.

Mikko Laakso kertoi ViLLE-järjestelmästä, joka on oppimisympäristö, joka on suunniteltu opettajalle. Järjestelmässä voi luoda tehtäviä, jotka tarkistaa itse itsensä. Tuollaisen välittömän palautteen voi kytkeä myös pois päältä kokeita varten. Tehtäviin upotetut pelilliset ominaisuudet tuovat kokonaisuuteen lisää mielenkiintoa.
http://www.itk.fi/2013/ohjelma/teemaseminaari/209

Millaiset asiat sitten tuntuivat tänä vuonna nousevan pinnalle? Omasta näkökulmastani esiin nousivat sähköiset oppimateriaalit ja pelillisten ominaisuuksien liittyminen niihin. Ne nousivat esiin heti aloituspuheenvuorossa, mutta olivat paljon esillä myös foorumiesityksissä ja messustandeillä. Ne hakee muotojaan nyt erittäin aktiivisesti ja html5 on syrjäyttämässä flash-teknologian.

Summa summarum: kehitys kehittyy ja asioilla on tapana järjestyä, tavalla tai toisella.

Kun 1600 opetusalan ammttilaista kokoontuu Aulangolle, niin sanan "pedagogia" kuulee aika monta kertaa. Eräs luokanopettaja sanoi, että hän ei ole viimeisen vuoden aikana keskustellut opettamiseennliittyvistä asioista niin paljon, kuin nyt. Koulussa ei ole ehtinyt.
Kun 1600 opetusalan ammttilaista kokoontuu Aulangolle, niin sanan ”pedagogia” kuulee aika monta kertaa. Eräs luokanopettaja sanoi, että hän ei ole viimeisen vuoden aikana keskustellut opettamiseennliittyvistä asioista niin paljon, kuin nyt. Koulussa ei ole ehtinyt.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s