Ensi puraisu
Kun paketin saa käteen tulee mieleen Communicator E90 -paketti, ja siihen verrattuna paketti on pienentynyt. Pakkaus on kompakti ja siisti: päällimmäisenä pelkkä laite, valkoisen ympärystäkotelon alla on kaikki muu:

- Pieni sininen ohjelappu muistikortin ja SIM-kortin asettamisesta.
- Pikaohje (suomi & ruotsi; muut ohjeet onkin laitteessa ja netissä).
- Tietoja tuotteesta ja turvallisuudesta.
- Korvakuulokkeet (joissa 3 eri kokoiset silikoonisovittimet ja kaulukseen/rintataskuun kiinnitettävä ohjainyksikkö.
- Normaali USB-kaapeli laitteen ja tietokoneen väliin.
- USB-kaapeli, jonka avulla laitteeseen voi liittää ulkoisen USB-laitteen, kuten muistikortin.
- HDMI-kaapeli laitteen liittämiseen esim. televisioon.
- Verkkolaturi Nokian ”pienellä” liittimellä.
Luettelossa ei mainita akkua, koska se on kiinteä eikä sitä voi itse irroittaa.
Puhelinta vaihtaessa kannattaa aina ensi alkuun tehdä varmuuskopio vanhasta puhelimesta. Ohjeet löytyy puhelimen ohjekirjasta. Communicatorilla sen pystyi tekemään laitteen omalla varmuuskopio-ohjelmalla erilliselle muistikortille, toinen hyvä vaihtoehto on käyttää Nokian PC Suite -ohjelmaa.
Varmuuskopion jälkeen sitten vain N8 päälle. Akku on valmiiksi esiladattu, joten latausoperaatiota ei tarvita alkuun. N8 ehdottaa heti alkuun Nokian OVI-tunnuksen luontia, joten siitä siis. Pikaohjeen vinkin mukaisesti yritin kääntää laitteen vaakasuoraan QWERTY-näppäimen saamiseksi käyttöön, mutta jostain syystä se ei toiminut. Myöhemmin selvisi, että pitää älytä kääntää laite vaakaan oikeinpäin! Näpyttelin siis pystyasennossa, mikä olikin kyllä helpompaa kuin Communicatorilla tai millään muullakaan aiemmin käyttämälläni puhelimella. Kosketusnäyttöä näpäyttäessä vasemmassa kädessä tuntui pieni ”kumahdus”, joka kertoi syötteen menneen perille. Toimii! Niinpä laite ilmoitti ”Luodaan Nokia-tiliä käyttäjänimelle sejase”.
Ja sitä se on tehnyt nyt puolisen tuntia. Luonti on kesken, Valmis ja Takaisin-näppäimet harmaina, ja ainut tehtävissä oleva lienee virran sammuttaminen. Käsittämätöntä, että tällaista tosiaan tapahtuu, pitänee kokeilla jotain. Hmm, näyttö kääntyi lopultakin vaaka-asentoon, virta-näppäimen hipaisu tuo valikon esiin ja profiilien vaihtaminen onnistuu, mutta Nokia-tilin luominen sen kuin vain jatkuu. Täytyy siis vain katkaista virta, kun pian tunti on kulunut. Uusi yritys, sisäänkirjautuminen ei onnistu tunti sitten luodulla tunnuksella, joten yritetään luoda sama tunnus uudelleen. Nyt ”synkronoidaan tietoja”… ja se jatkuu… OK, tokihan tämä johtuu siitä, että tuhannet muutkin ovat juuri saaneet N8:n käsiinsä ja ovat tekemässä juuri samaa asiaa. Palataan tähän myöhemmin (myöhemmin toiminto onnistuikin).
Vanhojen tietojen siirtäminen N8:iin
No, kun tuon ”Synkronoidaan tietoja” -kohdan perui, laite kysyi siirrettäisiinkö tietoja toisesta puhelimesta. No ilman muuta. Nyt N8 pyysi kytkemään toisen puhelimen bluetoothin päälle. Vaan eihän sitä commaria saa päälle, kun sen SIM-kortti on tässä uudessa puhelimessa! Homma onnistuisi varmaan siltä erillisen muistikortin varmuuskopiolta, mutta koska talosta löytyi toinenkin SIM-kortti, niin käynnistettiin Communicator sillä. Sen jälkeen homma sujuikin mallikkaasti uuden puhelimen antamien ohjeiden mukaan… mutamalla painalluksella siirtyi kaikki yhteystiedot, kalenterimerkinnät, muistiinpanot, tekstiviestit, puhelutiedot, galleriatiedot. Melkein. Toiminto piti käynnistää vielä kerran uudelleen. Ja sitten Commari näytti, että siirto keskeytyi ja nolla tietoa siirretty. Vasta kun siirron käynnisti Commarista, se alkoi siirtää dataa uuteen puhelimeen. Että ei tämä maallikolta ihan ”heittämällä” sujunut.
Käyttökokemuksia
Nyt N8 on ollut käytössä pari kuukautta ja hyvin se onkin toiminut sen jälkeen, kun ensivirittelyt sai tehtyä. Arkikäytössä se on hoitanut puhelimen, kalenterin, sähköpostin, internet-selaimen, musiikkisoittimen, videosoittimen, kuvagallerian, navigaattorin, videokameran ja digikameran virkaa. Unohtuikohan jotain…? Ai niin, onhan se toiminut myös langattomana (bluetooth) 3G-modemina (eli ”mokkulana”) Macbook-läppärilleni paikoissa, joissa läppärille ei ole ollut langatonta verkkoa saatavilla. Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis varsin monipuolinen laite. Ihan itselleni parasta tässä puhelimessa on ollut sen digikamera, joka on jo ihan oikeasti käyttökelpoinen näppäilykamerana. Esimerkiksi syysloman Espanjan reissulla N8 oli ainoa mukaan otettu digikamera. Puhelin pitää tosiaan sisällään myös GPS-paikantimen, jonka voi asettaa oletusarvoisesti liittämään paikkatiedon digikuviin, mikä on aivan upea ominaisuus etenkin nykyaikaisia galleriaohjelmia ajatellen: voit esimerkiksi hiirellä klikaten pyytää ohjelmaa näyttämään kartalta, missä kyseinen kuva on otettu. Tai voit mennä karttakuvaan, jossa näkyy ”nastoja” siellä, missä kuvia on otettu, ja nastaa klikkaamalla saat näkyviin sillä alueella ottamasi kuvat.
Alla muutama N8:lla otettu kuva Espanjan matkalta.




Videokamerana kokemuksia ei vielä ole kovin paljon, mutta alla lyhyt esimerkki N8:lla itsellään koostetusta videosta, joka koostuu alkutekstistä, parista videoklipistä ja muutamasta videoon liitetystä N8:lla otetusta digikuvasta. Kooste on siis alusta loppuun kuvattu ja editoitu N8:lla:
Tämä artikkeli on kirjoitettu yksityisen henkilön harrastuksen puitteissa, eikä sillä ole mitään tekemistä laitteen valmistajan, maahantuojan tai myyjän kanssa. Toivottavasti artikkelista on jollekin apua asiaan perehtymisessä.