Tässä lyhyesti vain muutamia ensivaikutelmia joistakin iPhone 4:n ominaisuuksista ja mahdollisuuksista. Paljon jää sanomatta, mutta pyrin lisäämään uutta asiaa ajan ja innostuksen riittävyyden puitteissa. Esimerkiksi eri järjestelmien s-postit, kalenterit ja osoitekirjat toimivat ja synkronoituvat kuin ajatus, mutta niistä ei tässä sen enempää tällä kertaa. Samoin virtuaalinäppäimistöä voisi kehua enemmänkin, kuin että analogisen näppäimistön kaipuu on jäänyt taa. Nopeaa vastausta etsiville voin sanoa, että itselleni tämä on ylivoimaisesti paras mobiililaite, mitä olen tähän mennessä käyttänyt.

Nyt sitten päästiin käsiksi älypuhelimeen nimeltä iPhone 4. Täytyy myöntää, että iski Mac-mieheen aika tuntuvasti: tuttu ja looginen käyttöliittymä ja toimintojen sujuvuus teki hyvän ensivaikutelman. Käyttöönotto oli helppoa kuin heinän teko, etenkin kun Mac-tietsikassa on muutenkin jo Applen iTunes-ohjelma asennettuna.
Ei muuta kuin USB-johto kiinni kännykkään ja katsomaan mitä tapahtuu. Puhelimen kytkeminen Macbookiin käynnisti iTunesin, jossa alkoikin ohjattu laitteen rekisteröinti. Tuotteistus on pitkälle viety, jopa niin, että luottokortin tiedotkin kysellään siltä varalta, että joskus tekisi(kin) mieli tehdä ostoksia iTunesissa. Toki sillä kai yritetään varmistaa myös sitä, että käyttäjä on tunnistettu. En kokeillut mitä tapahtuu, jos tietoja ei annakaan, koska pienimmän riesan tie tuntui olevan asian hyväksyminen. Sama koskee myös iPadia, jollaista pääsin aiemmin testaamaan. Luottokorttia ei tietenkään veloiteta, ellei mitään maksullista hanki. Toisaalta tarjolla voi olla edulliseen hintaan hyvinkin laadukkaita ohjelmia, kuten vaikkapa piirto-ohjelma Brushes, jonka ostaminen hintaan 3,99 eur on tehty todella helpoksi em periaatteella. Samoin myös musiikin ostaminen iTunesin verkkokaupasta. Businesta, totta kai, mutta melkoisen toimivaa (ja edullista) myös kuluttajalle.

iPhonelle on saatavissa valtavat määrät ohjelmia pienistä apuohjelmista aina äänen- ja videonkäsittelyyn. Monet ohjelmat ovat ilmaisia, osa maksullisia. Maksullisten ohjelmien hinnat ovat edullisia, usein 0,79 euroa, ja joitakin poikkeuksia lukuunottamatta maksimissaankin vain muutaman euron luokkaa. Hyvä esimerkki yksinkertaisesta pienestä apuohjelmasta on vaikkapa Take Me To My Car, joka tallentaa vain napin painalluksella nykyisen sijainnin muistiin, ja toisen napin painalluksella ohjaa käyttäjän takaisin kyseiselle paikalle. Käyttäjän oma sijainti näkyy kartalla sinisenä pisteenä ja liikkuu sitä mukaan, kun käyttäjä liikkuu. Hyvä apu esim vieraissa kaupungeissa pysäköidessä (ja kun dementia hiipii).
Myöskin iPhonen oma navigointiohjelma on hyvä ja helppokäyttöinen. Se toimii yhdessä Googlen tietokantojen kanssa, joten esimerkiksi välikohteet reitillä löytyvät paljon helpommin, kuin vaikkapa Navigon 2110 Max-laitteellani. Navigoniin verrattuna tietysti myös mukanakannettavuus on iPhonessa paljon parempi, etenkin, kun Navigonin akku ei kestä juuri varttituntia pidempään.

iPhonessa on oma saneluohjelma äänitteiden tekoa varten, mutta löysin itselleni vielä paremmin sopivan. Sonzean Mobile Recorder HD -niminen ohjelma (0,79 eur) on helppo käyttää ja se tallentaa hyvällä äänenlaadulla joko AIF tai laadukkaasti pakattuun AAC formaattiin. Mukavana erikoisuutena on se, että se haluttaessa myös lataa äänitteen automaattisesti käyttäjän määrittelemään Dropbox-kaksioon, jolloin se on samantien saatavilla myös kaikilla valituilla koti- ja työtietokoneilla niillä käyttäjillä, joille se jaettu (www.dropbox.com). Recorderilla voi tehdä vain monoäänityksiä, mutta sillä ei ole käytännössä paljonkaan merkitystä siinä käytössä, missä ainakin itse sitä käytän. Muutenkin stereoäänitysten tekeminen iPhonella on vähän mutkikasta, ja onnistunee käytännössä vain moniraitaohjelmilla, ja silloinkin niin, että kukin raita äänitetään erikseen. Mielenkiintoista nähdä mitä Sonoma WireWorksin uusi GuitarJack 2 (tai mikä sen nimi tulee olemaankaan) tuo tullessaan tähän stereo-kysymykseen. Olisi tietysti hienoa, jos siihen saisi stereohaarakkeen vaikkapa kahdelle mono-mikille, jolloin esimerkiksi kuoron äänittäminen onnistuisi stereona!

Äänitysohjelmista löytyy myös laadukkaita ohjelmia vaativampaan työhön. Esimerkiksi Fantastocratsin StudioMini 2.0 vaikuttaa mielenkiintoiselta 4-raiturilta, josta löytyy myös instrumenttiloopit, metronomit, sisäänlaskut yms. (hinta 4,99 eur). Hiukan kalliimpi (7,99 eur) Fourtrack ei ehkä sisällä niin paljon ominaisuuksia, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan se on todella selkeä ja helppokäyttöinen. Raitoja on nimellisesti 4, mutta sisäänrakennetun toiminnon ansiosta neljän raidan ”bounceaminen” eli miksaaminen kahdelle stereoraidalle on todella helppo ja nopea toimitus. Raidat voi siirtää (erillisinä) helposti lähiverkossa olevalle tietokoneelle mahdollista jatkokäsittelyä varten.
Stephen Poff on testaillut Fourtrackia ja muita Sonoma Wireworksin ohjelmia ja laitteita. Stephenin blogi on osoitteessa http://stephenpoff.com/blog/ ja Youtubesta löytyy useita hänen tekemiään demoja Sonoman tuotteista.
iPhonen kamera on loistava. Vaikka Nokian N8:n kamera on pikselimäärältään suurempi, niin mieluummin käytän iPhonen kameraa. Ensinnäkin sen pienempi pikselimäärä sopii paremmin, koska se on riittävän suuri, mutta kuitenkin hyvin verkon yli liikkuva. Toiseksi iPhonen HDR-toiminto parantaa kuvan sävyasteikkoa merkittävästi. Sehän toimii niin, että alkuun muodostuvasta RAW-kuvasta tehdään kolme versiota: ali-, normaali- ja ylivalottunut. Sitten nuo kolme yhdistetään niin, että alivattuneesta otetaan kirkkaimmat alueet, normaalista suurin osa, ja ylivalottuneesta varjoalueet. Kun nuo sekoitetaan viisaasti keskenään, saadaan hyvin sävykkäitä kuvia, joissa varjoalueiden tukkoisuudet ja huippuvalojen puhkipalamiset saadaan paljon normaalia paremmin kuriin. HDR-toiminto ei ole käytettävissä salasamakuvauksessa.
iPhonessa on myös HD-videokamera ja iMoviesta on saatavissa versio hintaan 3,99 eur. Sillä saa helposti ja nopeasti, lähes automaattisesti, tehtyä ihan toimivia videokoosteita. Toki niitä voi viritellä vielä käsipelilläkin, mutta toimivinta lienee juuri automaattisuus. Videon saa samantien lähetettyä vaikkapa Youtubeen muiden ihasteltavaksi. Seuraava testivideo kuvattiin, editoitiin ja lähetettiin Youtubeen ”lennosta” Iso-Syötteen hiihtokeskuksessa:
iPhone 4:lla otettuja kuvia
Jälkilisäys: Kuten näkyy, kuvia on tullut otettua paljon myös talvikeleillä yli -20° pakkasessakin nyt jo kahden talven ajan. Puhelin on kulkenut mukana joskus takin sivutaskussa, joskus repun hihnassa sille varatulla paikalla. Täytyy ihmetellä puheita iPhonen huonosta pakkaskestävyydestä, koska innokkaana talviliikkujana en itse ole huomannut ongelmaa kertaakaan.
Voit suurentaa kuvat klikkaamalla niitä hiirellä.

Tämä artikkeli on kirjoitettu yksityisen henkilön harrastuksen puitteissa, eikä sillä ole mitään tekemistä laitteen valmistajan, maahantuojan tai myyjän kanssa. Toivottavasti artikkelista on jollekin apua asiaan perehtymisessä.
Julkaistu 30.3.2011