Garmin nüvi 2595 LMT autonavigaattori

Pakkauksessa:

  • Navigaattori
  • Autoteline
  • USB-kaapeli
  • Virtakaapeli tupakansytyttimeen, joka sisältää TMC-paketin
  • Lisäantenni TMC:tä varten
  • Aloitusopas

Aloitus

Poistin laitteen näytön suojan ja liitin USB-kaapelin tietokoneen (Macbook) USB-väylään. Laite käynnistyi heti tietokonetilaan ja käynnisti samalla akun latauksen. Sitten käynnistin tietokoneen selaimen ja surffasin aloitusoppaassa mainittuun osoitteeseen http://www.garmin.com/dashboard.

Garminin laitesivusto käyttää Garmin Communicator-ohjelmaa tietojen siirtämiseen, ja minulla oli kyllä tuo ohjelma asennettuna (Forerunner-sykemittarin vuoksi), mutta nyt sivusto huomautti sen olevan vanha versio ja opasti asentamaan uuden. Asennus onnistui helposti ohjeiden mukaan parilla napin painalluksella, minkä jälkeen selain käynnistyi uudelleen ja näytti tunnistaneen uuden nüvi 2595 navigaattorin. Kohdassa ”Valitse hallittava laite”  näkyi myös aiemmin hankkimani ja rekisteröimäni Forerunner 310XT.

Sivusto ehdotti heti laitteen rekisteröimistä, ja se onnistuikin nappia painamalla. Sen jälkeen sivusto havaitsi, että laitteeseen sisältyy elinikäinen päivitys kartoille, ja suositteli heti ominaisuuden käyttöönottoa. Käytännössä se tarkoitti sitä, että käyttäjä asentaa Garmin Lifetime Updater -ohjelman koneelleen, mikä sekin kävi helposti edellisten tapaan. Näin uudet kartat imuroidaan automaattisesti koneelle ja ohjelma ilmoittaa, kun ne ovat valmiina asennettaviksi. Kun asennus oli valmis, ohjelma vielä kysyi halutaanko se käynnistää aina, kun tietokone käynnistyy. Valitsin kyllä (sen voi muuttaa, jos alkaa ahdistamaan). Ohjelma vielä ilmoitti, että USB-kaapelin voi irroitta ja että sinulle ilmoitetaan sitten, kun karttoja on asennettavissa.

Garmin Lifetime Updater -ohjelma pyörii taustalla ja haistelee onko uusia karttapäivityksiä saatavilla. Jos on, se ilmoittaa asiasta näin ja pyytää käyttäjää valitsemaan, että tehdäänkö päivitys nyt, vai myöhemmin.
Jos päivitys päätetään siirtää myöhemmäksi, sen voi käynnistää manuaalisesti klikkaamalla yläpalkissa olevaa ohjelman kuvaketta (sininen kolmio). Ellei sitä käynnistetä itse, ohjelma muistuttaa asiasta aika ajoin.

Tässä tapauksessa ohjelma ilmoitti hetken kuluttua, että uusi Euroopan kartasto on saatavilla ja aloitti sen lataamisen, hienoa! Koko Euroopan karttojen lataamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, koska paketti on todellakin aika iso. Tämä vaihe jäi (ainakin nyt ensimmäisellä kerralla) näyttämään latauspalkin mukaan ikään kuin jo ”valmiilta”, mutta ei kuitenkaan ollut. Se sai jäädä yöksi jatkamaan hommaansa, ja aamulla olikin nätisti ruudun oikeassa yläkulmassa pieni viesti, että lataukset on valmiit, haluatko asentaa ne nyt?

En halunnut, vaan suljin ikkunan ja koneen nähdäkseni, toimisiko se edelleen vielä uudelleen käynnistämisen jälkeenkin. Toimihan se, kuten pitääkin. Asennuksen saattoi aloittaa joko klikkaamalla ohjelman kolmion muotoista kuvaketta, tai sitten odottaa hetkisen, jolloin ohjelma itse antoi edellä mainitun oman ilmoituksensa uudelleen. Kun päivityksen aloittaa, avautuu taas selkeä ikkuna, jossa kerrotaan karttoja asennettavan laitteeseen ’Oma nuvi 2595’…

Lisäksi asensin BaseCamp-ohjelman (AppStoresta, ilmainen) reittien suunnitteluun Macbookilla. Pian käynnistämisen jälkeen se huomautti, että laitteelle on saatavissa uusi ohjelmistopäivitys. Niinpä hyväksyntä klikkaamalla, jolloin järjestelmä velä ilmoitti, että tarvittaisiin myös WebUpdater-ohjelma homman toteuttamiseen. No, ei kun annettua linkkiä klikkaamaan ja senkin asennus koneeseen. Se käynnistyikin heti asentamisen jälkeen ja ilmoitti, että nykyinen ohjelmistoversio on 3.50 ja nyt olisi tarjolla jo versio 4.40. Ilman muutahan sekin kannattaa asentaa, joten klikataan ”Päivitys”-painiketta, hyväksytään ohjelmistosopimus ja odotellaan asennuksen valmistumista. Olisi kyllä helpompaa, jos kaikki asentuisi yhdellä kertaa.

Tärkeää: kun jokin asennus, mikä tahansa on menossa, älä missään nimessä irroita USB-kaapelia navigaattorista tai tietokoneesta! Esim ohjelmistopäivityksen yhteydessä siitä kyllä varoitetaankin, ja lopuksi annetaan ohje: Irroita laite tietokoneestasi ja anna sen käynnistyä (siis navigaattorin… joka ei kuitenkaan käynnistynyt itsestään, vaan napista painamalla). Päivityksen jälkeen käynnistyminen kesti ensimmäisellä kerralla normaalia pidempään.

Lopuksi otettiin vielä käyttöön laitteen langaton handsfree-toiminto puhelimen (iPhone 4) kanssa.

Nüvin kiinnittäminen sopivaan paikkaan autossa onnistuu mukana tulevalla imukuppitelineellä, mutta niiden pysyminen kylmällä ja kuumalla ilmalla on vähän niin ja näin, joten selvittelin myös muita vaihtoehtoja. Lopulta päädyttiin rautakiinnikkeeseen, joka asennettiin tukevasti keskellä olevaan ilmastointiritilään. Laite on tukevasti paikallaan, mutta edelleen yhtä helposti irroitettavissa.

Laitteen käyttö

Laite oli aluksi kiinni pyöreässä muovilätkässä, joka puolestaan oli tarraliimalla kiinni tuuletusritilöiden välissä. Lämpimällä säällä tarraliima perhmenee ja laite putoaa, joten laite kiinnitettiin alan asennusfirmassa kunnolla. Virtajohto ohjattiin alapuolella olevan panelin taakse, jossa se liitettiin auton sähköjärjestelmään. Näin piuhat meni siistimmin piiloon, tupakansytyin jäi vapaaksi ja laite käynnistyy aina automaattisesti, kun auton virta kytketään päälle. Ohuempi kojelaudalle menevä piuha on TMC-antenni.

Laitteen mukana tulleen imukuppitelineen voi asentaa parhaaksi katsomaansa paikkaan autossa. Tärkeää tietenkin, että laite näkee riittävästi taivasta, jotta paikanmääritys satelliiteistä olisi tarkkaa. Laitteen mukana tuli myös lisäantenni TMC:tä varten, siis liikennetietojen vastaanottamiseen. Kokeilin ensin ilman sitä, jolloin liikennetiedot välillä toimivat, välillä eivät. Kun antenni otettiin käyttöön, tiedot tulivat moitteettomasti. Nuo tiedot ovat esimerkiksi kelivaroituksia, varoituksia tiellä olevista eläimistä, ruuhkailmoituksia tai ilmoituksia tietöistä.

Laitteen käyttö on helppoa pienen tutustumisen jälkeen. Mielenkiintoinen ominaisuus on laitteen ohjaaminen puhumalla. Kun äänikomentoja voi käyttää myös puhelinsoittoihin, handsfree-periaate toteutuu parhaimmillaan sataprosenttisesti (kts. video). Joskus puheentunnistuksella tuntuu olevan vaikeuksia varsinkin tiettyjen konsonanttien kanssa, jotka ääntyvät suomenkielessä lähes kuulumattomasti. Siis mumina pois ja selkeä artikulointi käyttöön. Moniin Nüvin tekemiin kysymyksiin voi vastata monellakin tavalla. Kun se esimerkiksi kysyy: ”Aloitetaanko navigointi?” sille voi vastata ”Kyllä” tai ”Navigoi”.

Navigoinnin ääniopastus on toteutettu konepuheena ja se kertoo myös teiden nimet. Puhe on selvää, vaikkakin tietyt painotukset kuulostavat hiukan vierasmaalaisen puhumilta. Myöskin ärrän lausuminen tuntuu olevan tälle robotille hiukan hankalaa, mikä kuuluu selvästi esim. liikenneympyröihin tultaessa.

BaseCamp

Omien paikkojen tallentaminen laitteeseen on helppoa joko laitteella itsellään, tai sitten tietokoneessa BaseCamp-ohjelmalla, josta näkymä alla.

BaseCamp-ohjelmassa voi lisätä reittipisteitä ja suunnitella/luoda reittejä. Sen jälkeen ne voi siirtää navigaattoriin. Toki myös tietojen siirtäminen navigaattorista BaceCampiin onnistuu.

POI-pisteet

POI-pisteet (Points Of Interest) ovat paikkoja, joita voi tallentaa, jakaa ja ottaa käyttöön omassa navigaattorissa (jos navigaattori tukee sellaista toimintoa). GPS-koordinaatteja jakavia sivustoja on useitakin, tässä esimerkiksi yksi: http://www.gps-waypoints.net/gps/. Sivustolta löytyy ohjeet tietojen lataamiseen eri merkkisiin laitteisiin. Myös omien POI-tiedostojen luominen onnistuu yksinkertaisimmin niin, että kirjoittaa muotoilemattoman tekstitiedoston niin, että jokaisen pisteen tiedot tulevat omalle rivilleen, ja kukin tieto erotetaan toisistaan pilkulla. Tiedosto tallennetaan .csv-muotoon, siis esimerkiksi koulut_oulu.csv. Noita csv-tiedostoja voi tehdä myös Excelillä, mutta ainakin omalla kohdallani ääkköset aiheuttivat ongelma. TextWranglerillä ongelmia ei ollut. Windowsissa homma onnistunee Windowsin omalla Notepadilla (Muistio). Esimerkiksi seuraanlaisia rivejä sisältävä tiedosto toimii ainakin tässä Nüvi-laitteessa:

25.6162, 65.15587, Alakylän koulu, Huruntie 16 Kontio > 08 8169 028
25.397639, 65.198467, Aseman koulu, Asemakylänraitti 1 Haukipudas > 050 560 4299

Tiedoissa esitetään ensin pituusasteet, sitten leveysasteet, sitten paikan nimi, sen osoite ja > puhelinnumero. Viimeksi mainittua ei irroiteta tässä tapauksessa enää pilkulla, koska se halutaan samaan kenttään osoitteen kanssa. POI-tiedostojen tekemiseen on varmasti olemassa hienostuneempiakin tapoja, mutta toistaiseksi en ole viitsinyt perehtyä tuohon puoleen sen enempää. Tuo esimerkkitiedosto sisältää kaikkien Uuden Oulun koulujen sijainnin ja sen voi ladata kokonaisuudessaan osoitteesta http://terva.edu.ouka.fi/julkiset/. Pituus- ja leveysasteet on otettu Google maps:stä.

Pisteiden siirtäminen .csv-tiedostosta Garminiin tapahtuu Garmin POI Loader -ohjelmalla. Navigaattori kytketään tietokoneeseen ja käynnistetään Garmin POI Loader. Ohjelma opastaa käyttäjää, ja pian se ilmoittaakin siirrettyjen pisteiden määrän. Pisteet löytyvät navigaattorin Luokat-osastolta (pitää vierittää vähän alaspäin, niin tulee kohta Omat POI-pisteet).

Garmin POI Loaderilla voi myös poistaa laitteeseen ladatut POI-pisteet. Varoituksen sana: se poistaa myös liikennekamerat, joten tuota toimintoa ei kannata käyttää. Jos on hankkinut valvontakamerapaketin ”kertaostona” (ensimmäinen on ilmainen), niin se on uudelleenladattavissa kuukauden ajan. Jos paketin hävittää navigaattoristaan sen jälkeen, uuden saa vain ostamalla. Kamerapaketti kannattaa myös kopioida omalle tietokoneelle ihan vain varmuuden vuoksi. Turhat POI-pisteet on turvallisinta poistaa käsipelillä Windowsin Resurssinhallinnalla tai Macin Finderilla. Nüvi näkyy niissä normaalina asemana, kuten muistitikut, ja POI-pisteiden kansiossa ne erottaa helposti toisistaan ja valvontakameroista.

Parin kuukauden käytön jälkeen voi todeta, että laite on helppo käyttää, toimii luotettavasti ja sisältää mukavia parannuksia edelliseen laitteeseen verrattuna. Esimerkiksi…

  • mahdollisuus ohjata laitetta puhumalla.
  • ääniopastuksessa ilmoitetaan myös teiden nimet.
  • kohteeseen saapuminen ilmoitetaan aiempaa tarkemmin sanomalla kummalla puolen kulkusuuntaan nähden kohde sijaitsee (”Saavut kohteeseen Tervakukkatie 6, oikealla”).
  • aiempaa isompi näyttö.
  • valvontakameroista ilmoitetaan vain kulkusuunnassa olevat kamerat.
  • realinäkymällä oleva kaistaopastus erittäin selkeä.
  • aktiiviseen reittiin on helppo lisätä välikohteita (siis vaikka puheohjauksella).
  • kun laite on kytkettynä autoon, se käynnistyy automaattisesti silloin, kun autokin.

Laitteessa on myös muita oheisohjelmia, esimerkiksi polttoainetalouden seuranta. Tällöin laitteeseen syötetään tankkauksen yhteydessä litramäärät ja hinnat, ja laite ilmoittaa niiden perusteella keskikulutuksen ja muita tietoja. Tämä edellyttää tietenkin, että laite on aina ajettaessa päällä. Lisäksi laite tallentaa kaikki ajot, joita voi sitten tutkia BaseCamp-ohjelmassa suoraan kartalla.

Tämä artikkeli on kirjoitettu yksityisen henkilön harrastuksen puitteissa, eikä sillä ole mitään tekemistä laitteen valmistajan, maahantuojan tai myyjän kanssa. Toivottavasti artikkelista on jollekin apua asiaan perehtymisessä.

Advertisement

32 kommenttia artikkeliin ”Garmin nüvi 2595 LMT autonavigaattori

  1. Mika V. 23.5.2012 / 18:01

    Luin blogi postauksesi ja huomasin tutun näköisen kojelaudan autossa. Millä telineellä olet navigaattorin saanut Volvoon kiinni ?
    Itselläni on sama navi ja tuo paikka olisi handsfreen mikrofonin kuuluvuuden kannalta todennäköisesti paljon parempi kuin ikkunaan kiinnitys.

  2. Markus Aalto 23.5.2012 / 19:24

    Laitoin tuonne tekstiin uuden kuvan. Siitä ja kuvatekstistä käy ilmi laitteen nykyinen kiinnitystapa. Kun laite pistetään paikalleen, nuo piuhat jäävät mukavasti sen taakse. Hyvin on toiminut, eikä putoile omia aikojaan.

  3. Mika V. 23.5.2012 / 19:27

    Kiitoksia paljon. Tuo selventää asiaa oikein hyvin.

  4. A.V 12.6.2012 / 22:26

    Hommasin laitteen eilen, päivitys ja muut ok. Todella pätevä laite.Käytössä yksi miinus, eli jouduin ottamaan hälytysäänet pois, aina kun nopeus menee vaikka 1km yli sallitun niin navigaattori piippailee jatkuvasti niin pitkään kunnes nopeus on jälleen sallittu tai alle. Nyt ei vaan esim. valvontakameroista tule varoisusääntä erikseen. Saako mistään asetuksista kikkailtua pois pelkästään nopeuden piipauksen..?

    • Markus Aalto 13.6.2012 / 18:01

      Sama vaivasi itseänikin. Tuon nopeusäänen saa pois asetuksissa: asetukset -> kartta ja ajon. Tuolla vieritä sivua alaspäin, kunnes näkyy Nopeushälytysäänet. Siitä vain täppä pois, niin muut äänet kuuluu, mutta ei hälytä enää äänellä nopeuden ylittämisestä.

      • A.V 13.6.2012 / 21:25

        Tänks, tämä auttoi. Edelleen pitää jakaa kehuja tästä navigaattorista. Aikasemmin käytössä ollut TomTom ja Navigon mutta tämä hakkaa molemmat mennentullen. Fiksu vehje, löytää satelliitit muutamissa sekunneissa, äänikommennot kohteisiin ja kameratolppa -ilmoitukset toimivat todella hienosti.

  5. Kalervo Oksanen 30.8.2012 / 17:46

    Hei! Kiitos,kyllä sivuistasi on apua vastaalkavalle.
    Omistan saman laitteen jota tuot esille.Kysyisin,kun laitteessani ilmenee
    vain LM ja laite myyty minulle LMT:nä,kuinka luotettava on kauppiaani,tu-
    en ja kuitissa ilmenevä väittämä?
    Tuki perustelee väittämäänsä sillä,jos mukana on antennijohto joka kytke-
    tään virtajohtoon,ja asetetaan tuulilasiin imukupeilla,niin se on silloin LMT.

    Voinko mitenkään muulla tavalla tarkistaa asian,sillä ihmettelen tällaista
    suurpiirteisyyttä ihan valmistajankin taholta,ettei ole selvää merkintää?

  6. Markus Aalto 31.8.2012 / 09:26

    Itselläni LMT:n antennijohto makaa aika luontevasti kojelaudan päällä. En ole penkonut sen sielunelämää sen tarkemmin, mutta kyllä se koko ajan tuo tietoa esim edessä olevista tietöistä ja ”eläimiä tiellä” -ilmoituksia poroalueella. Kokeilin ensin ilman antennia, mutta silloin homma ei toiminut. Tietojen ajanmukaisuus ja tarkkuus riippuu siitä, kuinka aktiivisesti tietoja sinne palveluun menee.

  7. Risto Tiilikainen 25.3.2013 / 22:44

    Hei Markus

    Kiitos selventävästä kirjoituksesta.
    Ladattavien POI-kohteiden mahdolliisuuta jäljitin ja sain vastauksen kirjoituksestasi
    Sain lahjaksi erään kalliihkon TomTomin, jota ei pysty räätälöimään.
    Se ei näy edes USB-laitteena koneella, vaikka tehdaspäivittyy kyllä USB:n kautta..
    Siihen ei saa ladatuksi mitään omia POI kohteita.
    POI-kohteet ovat tehdasvalittuja ja esim. bensa-asemat ovat erittelemättömiä ja yhtenä sekamelskana samanlaisine symboleineen.
    Kauppakeskuksillekin kaipaan niiden oman tunnuksen näkyville.
    Ja ilmaiset fifi:t haluan ladata koneelle.

    TT menee palautukseen ja taidan valita tämän Garminin tilalle

  8. Markus Aalto 9.7.2013 / 21:22

    Vaikuttaa siltä, että tuo LMT-palvelu on hiukan kehittynyt edelleen sikäli, että tietöistä tulee aiempaa enemmän ja tarkempaa tietoa. Jos laite löytää tietyön sattuessa kohtuullisen kiertoreitin, niin se ohjaa kiertotielle automaattisesti. Vielä parempi olisi, jos se ensin kysyisi, että halutaanko kiertotietä käyttää vai yrittää tietyön läpi. Ehkä sekin on tulollaan.

  9. Petri 1.10.2013 / 22:03

    Mitä puhelimia laite tukee?

    • Markus Aalto 1.10.2013 / 23:26

      Jaa, enp uskalla menn vannomaan, mutta itsellni sek iPhone, ett Lumia 920 kytkeytyivt ongelmitta bluetoothilla (ei siis yht aikaa kuitenkaan). –Markus

      • Markus Aalto 1.10.2013 / 23:32

        Jaha, tuli testattua tuo suoraan sähköpostilla vastaaminen, mutta eipä näyttäneet ääkköset toimivan.

  10. Kalevi Puttonen 6.10.2013 / 15:41

    Minulta ei enää garmin nuvi 300 akun vaihdon jälkeen näyttö toiminut, joten aloin etsiä uutta garminia. Olen koko tämän sunnuntain istunut pc:n ääressä ja etsinyt sopivaa uutta. Päädyin tähän merkkiin ja malliin.Aijon heti ma tilata netistä tämän tuotteen. Lopullisesti ostopäätös varmistui, kun luin tämän Markus Aallon kirjoitukset.
    Ihme äijä olet Markus. Täällä sinä vaan jakelet ilmaiseksi hyviä neuvoja ihmisille. Nyt on turvallinen olo, kun voin(?) tarpeen tullen kääntyä puoleesi.

    • Markus Aalto 6.10.2013 / 18:34

      Kiitos palautteesta! Nämähän ovat vain henkilökohtaisia kokemuksiani ja joku toinen voi olla asioista eri mieltä, mutta mukava jos näistä testailuistani on apua. Nyt en ole vähään aikaan seurannut, että mitä uutta navigaattoreiden maailmassa on tapahtunut, mutta olen edelleen tyytyväinen tähän. Äänikomennoilla toimiminen on osoittautunut ainakin omalla kohdallani parhaaksi tavaksi ohjata laitetta normaaliarjessa, koska se toimii aika nopeasti ja sen voi tehdä turvallisesti myös ajaessa.

  11. Kalevi Puttonen 12.10.2013 / 13:07

    Onko niin Markus, ettei tässä garmin 2595:ssä ole äänihälytystä, jos ajaa jonkin risteyksen ohi, josta piti kääntyä? Garmin nuvi 300 sanoo heti ” laskee uudelleen jne. ” Jos niin on, ettei ole, pidän sitä pahana puutteena.
    Kahden päivän kokeilun jälkeen ja kahden soiton jälkeen huoltoon, ei
    ongelma ole vielä ratkennut. Muuten laite olisi mielenkiintoinen.

    • Markus Aalto 12.10.2013 / 17:19

      Tässä ääniopastus varoittelee ENNEN risteystä sen verran tiuhaan, että vaikea siitä on ohi ajaa. Jos silti ajaa, niin se laskee uuden reitin ja ääniopastus alkaa ohjaamaan sitten sen mukaan. Omat kokemukseni on, että ellei ääniopastusta ole mykistänyt, ohi ei voi ajaa. Omat ohi ajamiseni ovat sattuneet ainoastaan äänen mykistämisen vuoksi.

  12. Kalevi Puttonen 12.10.2013 / 17:36

    Niinpä tekeekin. Ehkä siihenkin tottuu. Kiitti.Sp:ni näköjään lipsahtanut mukaan.

    • Markus Aalto 14.10.2013 / 07:50

      Juu, putsasin sp:n pois, oli vahingossa jäänyt näkyviin tuohon nimi-kenttään.

  13. Jari 31.3.2014 / 17:16

    Hei, osaako tämä Garmin Nuvi 2596 LMT laskea lyhimmän reitin jos sille antaa esim kymmenen osoitetta, joissa pitäisi käydä peräjälkeen ? Miten tuollainen reitinsuunnittelu käytännössä tapahtuu?

  14. Mika 1.4.2014 / 01:14

    Itse olen käyttänyt tuota mökkireissuilla siten, että olen lisännyt huoltoasemat joilla pidetään kahvitauko välietapeiksi ja laite näyttää jäljellä olevan matkan ja ajan sekä silloiseen ensimmäiseen etappiin että määräänpäähän.
    Matkaan lähtiessä laite kysyy mikä on ensimmäinen pysähdyspaikka ja sen jälkeen opastaa loput oikeassa järjestyksessä. Tuollaisen reitin voi suunnitella itse laitteella, tai sitten tietokoneella josta se sitten siirretään itse naviin.

  15. Risto Tiilikainen 6.5.2014 / 18:20

    Hei Garmin käyttäjät /asiantuntijat

    Olenko aivan tumpelo, kun en pysty päivittämään Nüvi 2595: karttoja?
    Kun yritän asiaa, niin Garmin Express heittää ruutuun lapun, joka kertoo , että Microsoft ei tue enää XP käyttistä.
    Hittoako sillä on tekemistä Garminin kanssa !!

    En ymmärrä, mitä tekemistä käyttiksellä olisi karttapäivitysten lataamisen kanssa.
    Garminnin sivusto ei anna kuitenkaan mitään suoraa karttojen päivitysmahdollisuutta, vaan antaa vain mahdollisuuden ladata viimeisin Express, jolla pitäisi sitten kartat päivittää

    Onko pakko hankkia jokin surkea Vista tai uusi kone jossa on 7 ladattuna, jotta Express toimisi ?

    Garminissani piti olla ikuiset ilmaiset päivitykset !!
    Päivittääkö Garminin edustaja kartat minulle ilmaiseksi, mikäli vien koneen sinne ?

    Kiitos Markukselle siitä alkuperäisestä laitteen testistä.

    Risto

    • Markus Aalto 6.5.2014 / 18:49

      Kiitos kommentista! Onpa tosiaan erikoisen kuuloinen herja tuo. Varmimman tiedon ja toimintaohjeen saisi varmaan Garminin huollosta puhelimitse. Numero löytyy osoitteesta http://www.garmin.com/fi/company/contact_us/. Jos ja kun asia selviää, niin ilmoittelepa tännekin muillekin avuksi. XP-käyttäjiä riittää varmaan vielä pitkään. –Markus

    • Heikki 4.8.2020 / 17:28

      Haloo, ei tietenkään Garmin niitä sulle päivitä, koska koneesi käyttis on liian vanha Garminin softalle niin eihän se ole mitenkään Garminin vika.Muutenkin vanha XP-käyttis oli jo tuohon aikaan (2014) aikanen tietoturvariski, tukihan oli päättynyt jo hieman aiemmin 😉 Ohjelmat tosiaan kehittyvät pikkuhiljaa koko ajan uusien windows käyttöjärjestelmien mukana, jolloin niiden tuki / toimivuus vanhemmista käyttiksistä loppuu hiljalleen -tämmöistä se vain on nykyaikana, milloin menee jokin vanha ohjelma uusiksi tai jokin oheislaite (esim. tulostin) kun uusi windows ilmestyy niin ne eivät enää välttämättä toimikaan siinä!

      • Markus Aalto 4.8.2020 / 18:03

        Noinhan se tosiaan menee kaikkien järjestelmien kohdalla. Ilmeni taas kerran myös Macin kanssa, kun parin vanhan koneen kanssa värkkäsin: Niihin ei voinut enää asentaa uusimpia käyttöjärjestelmiä ollenkaan, ja toisaalta vanhempien käyttöjärjestelmien kanssa ei enää uudet yleisetkään ohjelmistot (esim. Office-paketti) olleet yhteensopivia.
        Garmin on luvannut ilmaiset karttapäivitykset ja varmasti ne antaakin, mutta toki niiden asentamiseen on oltava yhteensopivat järjestelmät. Itse olen (ainakin toistaiseksi) luopunut erillisestä navigointilaitteesta ja käytän nyt pelkästään kännykkää (iPhone sillä isommalla näytöllä). Naviohjelmana on TomTom Go Navigation. Applen oma karttaphjelma tai Google Maps hoitaa myös homman hyvin, mutta niistä on vielä puuttunut nopeusrajoitusten (ja nopeuden) näyttö sekä peltipoliisien varoitukset (mutta tuokin asia näköjään etenee).

  16. Risto Tiilikainen 10.5.2014 / 12:02

    Päätin kokeilla karttapäivitystä pari päivää myöhemmin uudelleen samaisella päivittämälläni Garmin Express ohjelmalla.
    Sama herjalappu tuli taas ruutuun, mutta kappas vain, nyt herjan pystyi kruksaamaan pois ylärastista ja päivitysten latausruutu avautui.
    Olisikohan jotkin XP:n rekisteritiedot muuttuneet otolliseksi koneen uusien käynnistysten seurauksena.

    Päivityksen jätin tapahtumaan yön yli.
    Petyin aamulla hieman, kun vielä 2014 toukokuussa kaikki kartat olivatkin vuoden 2013 karttoja.
    Kartta ei tuntenut paria jo vuoden käytössä ollutta tietämääni isoa piirileikkipaikkaa, eikä muutamaa suurehkoa tiemuutosta.

    Kuinkahan monet muut viime kesäiset tai sen jälkeiset tie- / katumuutokset puuttuvat edelleen kartoista !
    Saattaa tietysti olla, että Nokia ei ole toimittanut päivitettyjä Here karttojaan Garminille.
    Lumiani Here kartat ovat kuitenkin ajantasalla,

    Muuten olen ollut tyytyväinen navigaattori valintaani.
    Imukuppikiinnityksen varmuus on ilmeiseti kaikissa navigaattoreissa lapsenkengissään.
    Imukuppi irtoilee, vaikka kiinnitysalusta on sileä liimattu taskupeili kojelaudan päällä.
    Kupin vacuumi ei säily sisäpinnan kostuttamisesta huolimatta
    Pallonivelen säätövara ei salli aukeamatta kovinkaan suurta katselukulman muutosta esim pelkääjälle päin käännettäessä

    Risto

  17. Eija 30.6.2014 / 20:53

    Yksi täysin tyhmä kyselee: miten saan ladattua kamerapäivityksen tälle Garminille, minulla on 2595LM. Kun kytken sen Garmin expressiin niin se sanoo, että kaikki ohjelmistot ovat ajan tasalla, mutta kun autossa sitten laitan naviskan päälle niin se kehottaa lataamaan uuden kamerapäivityksen. Ja olen huomannut, että kaikkia kameroita laite ei huomioi. Siis mistä mä sen lataan?? Jos tiedätte, pliiiis kertokaa.

    Eijaepätoivoinen

  18. Kalervo 27.6.2015 / 23:40

    Hei! Voisinko saada neuvoa,miten Garmin nuvi 2595 LMT:n sisäinen muisti tyhjennetään tilan saamiseksi uusille karttapäivityksille?

  19. Markus Aalto 28.6.2015 / 06:18

    Se putsaa itse vanhat pois ja asentuu päälle. Jos tila ei riitä, niin pitää hankkia isompi muistipalikka. Jos ei itse osaa tehdä näitä, niin kannattaa hakea ammattiliikkeestä apu pientä maksua vastaan.

  20. Kauko Hintikka 6.5.2019 / 17:30

    Mistä johtuu garmin 2595 lm ei tunnista kameroita esim kehä 1 ja Vaajakoski Lusi uudet valvontakamerat olen ladannut uudet kartat 5.5.2019 Terv Kauko H.

    • Risto Tiilikainen 6.5.2019 / 18:09

      Ei minunkaan vanha Garmin nüvi 2595 tunnista ainankaan uusia peltipoliiseja..
      Peltipoliisit eivät taida tulla karttojen mukana, mikä seikka on varsin itsestään selvä..
      Netissä on ilmaiseksi ladattavissa vain vanhoja peltipoliisi POI tiedostoja ..
      Garminiin saa muistaakseni ostetuksi rahalla peltipoliisit

      Itse latasin tavalliseen Android kännykkään ”Tom Tom Nopeuskamerat” toiminnon.
      Se on ehkä liiankin huolehtivainen ojotyylistäni, sillä Ton Tomin nainen huutelee (suomeksi) ajonopeus huomautuksiaan rintataskustani vähän väliä
      Ohjelma on vuorovaikutteinen, joten vähänkin aktiiviset tienkäyttäjät voivat kliksauttamalla ilmoitaa ylläpidolle uusista havaitsemistaan tolpista..

      Risto

      • Markus Aalto 7.5.2019 / 09:29

        Varmaankin noin, kuten Risto tuossa kirjoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s