ITK 2014 – Pedagogiikka palaa

Keskiviikko 9.4.2014

iPad oppimisessa / Workflow

Workshop by APD-kouluttajat Jukka Kilpiä, Janne Nissinen ja Timo Kainulainen

Jukka Kilpiä veti Janne Nissisen ja Timo Kainulaisen avustamana tämän aamupäivän kolmituntisen workshopin, jossa perehdyimme iPadin käyttöön kahden eri tehtävän kautta, joita voi ihan sellaisenaan soveltaa koulussa oppilaiden kanssa.

Ensimmäisessä pääsimme toimittajiksi ja tehtävämme oli raportoida TV-uutisiin linnunradaltamme löytyneestä uudesta planeetasta. Työ aloitettiin tallentamalla omaan iPadiin kuva Voyger-luotaimesta ja toinen kuva itse planeetasta. Ne tuotiin Explain Everything -appiin (ohjelmaan), jossa Voyager kiersi planeettaa ja selostaja selosti tilannetta. Lopuksi tuotos vietiin videotiedostoksi, jotta se saataisiin sitten iMovieen.

Seuraavassa vaiheessa kuvasimme itseämme selostamassa tapahtumaa. Puhe tuli siis nauhoitettua uudelleen, mutta tällä kertaa selostajan näkyessä kuvassa.

Nyt avattiin iMovie (videoeditointi), johon viimeksi tallennettu video tuotiin. iMovien teemaksi valittiin Uutiset. Sen jälkeen projektiin lisättiin Voyager-klippi upotettuna kuvana (picture-in-picture), otsikot sekä uutisten taustamusiikki valmiista iMovie-taustoista. Lisäksi video liitettiin Pages-ohjelmalla tehtyyn sivupohjaan.

Toisessa työssä teimme äidinkieli-aiheisen sarjakuvan Strip Design -appilla. Työ aloitettiin ottamalla iPadilla kolme valokuvaa joistakin konkreettisista aiheista. Kun kuvat oli otettu, annettiin ohjeeksi tehdä niistä sarjakuva, jonka puhekuplissa on äidinkieleen liittyviä käsitteitä. Meidän kohdallemme osui verbi. Lopuksi useampi sarjakuva koottiin yhteen Book Creator -appilla.

Luovasti iPadillä / Garageband ja iMovie

Tämän osuuden päävetäjänä toimi Janne Nissinen muiden avustaessa. Ideana oli koostaa video, jonka taustamusiikki tehdään itse Garagebandillä. Halutessaan sai tehdä animaation Stop Motion -appilla, tai sitten käydä kuvaamassa ITK- tai Aulankoaiheista materiaalia hotellin sisä- ja ulkopuolella. Valitsin jälkimmäisen. Ohjeena oli kuvata materiaalia yhteensä 1-3 minuuttia, minkä jälkeen materiaali editoitaisiin iMoviessa halutun mittaiseksi. Minulle lopputuotoksesta tuli jokseenkin tasan minuutti. Kun video oli oikeassa mitassaan, sille ryhdyttiin tekemään taustamusiikkia Garagebandillä. Onnistuin tekemään minuutin mittaisen biisin, jonka vein sitten suoraan Garagebandistä iMovieen. Lopputulos ei ole häävi, mutta asia tuli selväksi.

Pitkän päivän päätteeksi käytiin vielä Oulun porukalla (ja Kempeleen, jonka Ouluun liittyminenkin tuli sovittua samalla) tutustumassa Sanoma Pron uuteen oppimisympäristöön, jonka jälkeen pulahdus Aulangon kylpylän altaisiin tuntui oikein mukavalta.

Konferenssi jatkuu…

Konferenssin virallisen kaksipäiväisen osuuden avasi tutkimusjohtaja Jarmo Viteli, minkä jälkeen opetusministeri Krista Kiuru piti oman puheensa. Ministerin jälkeen olivat äänessä vielä Bill Shribman, Evan johtaja Matti Apunen ja tutkijatohtori Carita Kiili Jyväskylän yliopistosta.

Sali oli tupaten täynnä, joten päädyin lopulta juttusille Pasi Mattilan kanssa aiheesta 3D-ympäristöt. Kaveri on jo pitkään vienyt eteenpäin ajatusta 3D-ympäristöjen käytöstä opetuksessa. Jos olet käyttänyt Second Lifeä, niin saat hiukan kiinni ideasta. Tässä on mielestäni hyvä esimerkki siitä ”myyräntyöstä”, mikä jonkun on tehtävä, jotta asiat etenee. Tuotteelle löytyy kiinnostusta Suomen lisäksi eri puolilta maailmaa, mutta näin radikaalin ja uuden toimintatavan vieminen arkikäyttöön vaatii näkemyksen ja kovan sinnikkyyden lisäksi myöskin aikaa. Kertakaikkiaan hienoa työtä nämä kaverit tekevät!
http://finpeda.fi

AMK-opinnäytetyöskentelyä pilvessä – case PROksi
Reititin.metropolia.fi
http://itk.fi/2014/ohjelma/foorumi/532
Esitykseen liittyviä linkkejä: http://proksi.metropolia.fi/, http://reititin.metropolia.fi/

Konferenssin parasta antia omalle kohdalleni. Hienoa nähdä, miten uutta teknologiaa hyödynnetään mielekkäällä tavalla. Ei keksitä uusia oppimisympäristöjä, vaan hyödynnetään olemassa olevaa luontevalla tavalla. Hankkeessa on huomioitu keskeiset toimijat – opiskelijat, opettajat ja työnantajat – ja heidän todelliset tarpeensa amkin opinnäytetöissä.

Mielenkiintoinen osio oli PROksi -aihepankki. Sinne mikä tahansa yritys voi heittää aiheita heitä itseään kiinnostavista asioista, joihin haluaisivat löytää ratkaisun. Aihe voi olla mikä vaan, jopa tyyliin ”meillä on uusi yritys ja haluaisimme keksiä jotain kivaa, mitä kukaan muu ei ole vielä tehnyt”. Tähän mennessä kansalaisjärjestöt, startup-firmat ja pienet yritykset ovat olleet aktiivisia aiheiden lisääjiä.

Haasteitakin on ollut:

  • vaihtelevat digitaaliset taidot
  • Avoimessa tilassa kirjautumisen pelko
  • Keskeneräisyyden sietäminen
  • Työnantajien pelko liikesalaisuuden menettämisestä
  • Henkilöresurssi opiskelijan ohjaamiseen
  • Opettajien pedagogiset haasteet

Järjestelmä on maksuton, mutta silti kustomoitavissa kunkin oppilaitoksen itsensä näköiseksi. Ehdottomasti tarkemman tutustumisen arvoinen juttu!

iPadit

Näyttää siltä, että iPadit ovat tulleet jäädäkseen, nimittäin niihin liittyviä esityksiä oli jopa yllättävän paljon. Viehätys lienee helppokäyttöisyydessä ja laadukkaissa ohjelmistoissa. Kielteisiäkin kommentteja kuului: ”kaikki alkaa näyttää ja kuulostaa iPadeillä tehdyltä”. Toisaalta voisi ajatella, että mitä sitten, eihän niitä tuotoksia oikeasti muille tehdä eikä niitä kukaan edes katso. Tärkeintähän on se prosessi, jossa jotain asiaa käsitellään. Jos sen käsitteleminen iPadillä on helppoa ja jopa hauskaa, niin itse asiahan saa silloin entistä enemmän huomiota sen tekijältä.

Loppusanat

Piti sitten vielä perjantaina vierailla Oulun yliopiston osastolla, jossa pääsin sanomaan painavan mielipiteeni väitteeseen ”opettajan ei tarvitse kehittyä, peruskoulutus riittää”.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s