Sykemittari… vai pitäisikö sanoa rannetietokone… vai ranne-GPS? Tämä uusi kampe on kaikkea noita, vekotinhullun wannabe-liikkujan ja -valokuvaajan unelmavärkki!

Sykkeen mittaus ja aikojen hallinta sisältää paljon ominaisuuksia, mutta GPS:n ansiosta mukaan tulee myös etäisyyksien ja nopeuksien hallinta. Nämä löytyy Polarin ja Suunnon mallistoistakin, mutta sitten kun GPS-puolella halutaan mennä pidemmälle, Garminilta löytyy vielä reitin tallennus ja vienti esimerkiksi Google Earthiin. Ja tässä laitteessa GPS-vastaanotin on sisäänrakennettuna rannekkeeseen, mikä sopii minulle paremmin kuin erillinen olkavarteen kiinnitettävä laite (jossa tosin on hyvätkin puolensa).
Laite on todella helppokäyttöinen ja selkeä. Suorituksen aikana tapahtumien valvonta on helppoa ääni- ja varsinkin värinähälytyksen, sekä suuren näytön ansiosta. Näytön voi jakaa 1-4 osaan, jolloin kuhunkin osaa saa haluamansa tiedot. Erilaisia näyttökoosteita voi olla neljä erilaista, esim. yhdessä näytössä voi näkyä kello, ajanotto, syke ja kuljettu matka, toisessa näytössä taas vaikkapa kellonaika, nopeus solmuina ja kuljettu matka merimaileina.
Garmin Connect näyttää liikuntasuorituksen tiedot mielenkiintoisesti ja monipuolisesti. Alla kuvassa perustietojen yhteenvetonäkymä sekä sykekäyrä.
Jako-otsikon takana on koko suoritus on jaettu niin, että jokaiselta ”kierrokselta” näytetään aika, etäisyys, korkeuden lisäys, korkeuden lasku, keskinopeus, maksiminopeus, keskisyke, maksimisyke, vaiheet ja kalorit.
Kierrokseksi voi itse asettaa esimerkiksi 1 km, jolloin arvot saadaan
aina kultakin kilometriltä erikseen. Suorituksen aikana mittari antaa
värinä- ja äänihälytyksen aina kierroksen täyttyessä ja näyttää samalla kierrokseen käytetyn ajan.
Soittimessa suorituksen voi katsella animaationa ja pysäytellä sitä haluttuihin paikkoihin.
Lisäksi täyttää automaattisesti kalenteria, raportteja, terveystietoja. Ohjelmaan voi myös syöttää omia tavoitteita. Sellainen voi olla esimerkiksi viikottainen harjoittelumäärä, vaikkapa hiihtoa 4 tuntia. Ohjelma seuraa toteutumaa ja sen näkee heti Garmin Connectin etusivulla.
Nykyajan mukaisesti järjestelmään kuuluu myös sosiaalisen median mahdollisuudet: käyttäjät voivat pitää suoritteensa joko yksityisinä tai julkisina. Näin omia suorituksiaan voi verrata ympäri maailmaa tehtyihin vastaaviin.
Digikuvien geotaggaaminen
Sitten piste iin päälle. Selvittelin viime vuonna digikuvien geotaggaamista muutaman hallussani olleen GPS-laitteen kanssa. Yksi niistä oli Garminin vanha maastonavigaattori, ja sen kanssa geotaggaaminen melkein onnistuikin. Homma oli kuitenkin kankeaa ja jostain syystä paikkamerkintöjen siirtyminen kuvatiedostoihin onnistui joskus, toisinaan sitten taas ei. Markkinoilta löytyi kyllä GPS-laitteita, jotka nettitestien mukaan toimivat hyvin, mutta enhän minä raskinut sellaista hankkia. Onneksi.
Homma käy nimittäin leikiten tällä Garmin 310XT-sykemittarilla, kunhan koneeseen on asennettu jokin apuohjelma, joka osaa liittää paikkatiedon kuviin. Itse löysin mainion Macille tehdyn Geotagalog-ohjelman.
Homma menee pääpiirteissään näin: Mittari ranteeseen ja kuvaamaan, sitten normaali tietojen siirto tietokoneeseen ja vielä reitin tallennus TCX-tiedostoon (esim. tietsikan työpöydälle). Sitten kuvien siirto kamerasta tietokoneeseen: kun kamera kytketään tietsikkaan, Geotagalog-ohjelma käynnistyy automaattisesti ja pyytää, että osoitapas se reittipisteiden TCX-tiedosto. Osoitetaan se työpöydälle tallennettu tiedosto, jonka jälkeen Geotagalog kysyy, että tuodaanko kuvat kamerasta vai tiedostosta. Osoitetaan, että kamerasta. Geotagalog yhdistää tiedot hetkessä ja aloittaa kuvien tuonnin tietsikkaan (itselläni se on määritetty tuomaan ne automaattisesti iPhotoon). Käytännössä tietojen yhdistäminen vaatii siis vain pari napin painallusta enemmän, kuin normaali kuvien tuonti koneeseen.
Mainittakoon vielä, että iPhoto tukee kuviin liitettyjä paikkatietoja monellakin eri tavalla. Esimerkiksi kuvan yhteydessä näkyvää info-painiketta klikkaamalla avautuu kartta, joka osoittaa kuvan ottamispaikan. Käyttäjä voi myös avata kartan, josta voi klikkailla auki eri paikoissa otettuja kuvia. Maukasta 🙂
Toiminta kohta kohdalta:
1. Kuvausreissulta palattua käynnistetään Garmin ANT Agent -ohjelma (ellei ole automaattisesti aina käynnissä).
2. Kytketään Garminin USB-sovitin koneeseen.
3. Kytketään virta Garmin 310XT -mittariin.
Tietojen siirty käynnistyy automaattisesti. Halutessaan tiedonsiirtoikkunan voi avata klikkaamalla Garmin ANT Agent -ohjelman kuvaketta (ruudun alareunan Dokissa). Ensin ladataan kuntoilutiedot mittarista tietsikkaan, sitten tietsikasta Garmin Connectiin (verkkosovellus, joten edellyttää internet-yhteyden päällä olemista).
Tietojen siirtämisestä jää merkintä, jonka saa näkyviin ohjelman kuvaketta klikkaamalla.
4. Mennään Garmin Connect -ohjelmaan ja avataan haluttu toiminto/tapahtuma (yleensä se ylimmäinen).
5. Viedään tiedot TCX-tiedostoon.
6. Nyt mukaan tulee Geotagalog-apuohjelma siten, että avataan TCX-tiedosto suoraan siihen (mutkikkaampi vaihtoehto on tallentaa se vaikka työpöydälle ja osoittaa se sieltä Geotagalog-ohjelmalle).
Klikkaa OK, jolloin Geotagalog käynnistyy ladaten TCX-tiedoston automaattisesti.
7. (Liitä nyt kamera tietsikkaan, ellei vielä ole)
Geotagalog tunnistaa jos kamera on liitetty ja ehdottaa, että kuvat tuodaan siltä. Pudotusvalikosta voidaan valita myös tiedostosta tuonnin, esim. kiintolevyltä, muistitikulta tai muistikortin lukijasta.
Klikkaa Import, niin kuvien tuonti iPhotoon käynnistyy. Siirron aikana Geotagalog liittää kuviin myös paikkatiedot, joiden perusteella iPhoto ja muut geotageja tukevat sovellukset osaavat sijoittaa kuvauspaikan kartalle.
Linkkejä:
- Garmin Connect – Garmin käyttäjäyhteisön kotisivu
- Rainmaker: Garmin Forerunner 310XT In Depth Review
- Garmin Suomi
Tämä artikkeli on kirjoitettu yksityisen henkilön harrastuksen puitteissa, eikä sillä ole mitään tekemistä laitteen valmistajan, maahantuojan tai myyjän kanssa. Toivottavasti artikkelista on jollekin apua asiaan perehtymisessä.