
Mikä ihmeen EduCloud?
EduCloudin (ent. Kansallinen Pilviväylä) ideana on koota yhteen koulussa tarvittavia digitaalisia materiaaleja ja resursseja. Sitä voisi verrata vaikkapa maailmanlaajuisesti hotellipalveluita yhteen kokoavaan nettisivustoon, jossa käyttäjä voi hakea ja vertailla eri hotelleja, ja josta löytyy esim. myöskin käyttäjien omakohtaisia arvioita kohteista. Kullakin materiaalin tai palvelun tarjoajalla voi siitä riippumatta samalla olla omiakin tarjontakanaviaan, EduCloud vain tarjoaa eri toimijoiden tuotteita samasta paikasta kootusti.
Vaikka EduCloud haluaakin painottaa toimintaansa avoimen lähdekoodin tuotteille, mukana voi olla myös maksullisia materiaaleja. Nyt pilotointivaiheessa kuitenkin kaikki tuotteet ovat ilmaiseksi käytettävissä.
EduCloudilla on myös yhteistyötä Viron kanssa.
Kertakirjautumisella sisään
EduCloudin käytön halutaan olevan joustavaa, joten tavoitteena on myös, että yksillä tunnuksilla pääsisi kaikkiin palveluihin ja materiaaleihin. Alkuun sosiaalisen median tunnuksista olisi käytettävissä Twitter, Linkedin ja Facebook, mutta oppilaita ohjataan käyttämään oman oppimisalustan tunnuksia sikäli, kun ne saadaan linkitettyä järjestelmään mukaan.
Ensimmäinen pilotti
Tällä hetkellä hankkeessa on mukana reilut 20 koulua ja 5 oppimisalustaa (Moodle, Fronter, Dream, It’s Learning ja Peda.net). Ensimmäisen vaiheen pilottiin ei oteta enää uusia kouluja, mutta kiinnostuneiden koulujen kannattaa ottaa yhteyttä kuullakseen miten mukaan pääsisi sitten jatkossa. Alussa materiaaleja on vielä melko vähän ja tässä haetaankin nyt asialle hyväksyntää kentältä, että onko suunta oikea. Tärkeää hankkeessa on konkreettisuus, eli pitää tapahtua konkreettisesti kouluja hyödyntäviä asioita. Muutenkin kokonaispalvelun rakentaminen on vasta alussa, ja se on jakautunut allianssin ja ministeriön kesken.
Ensimmäinen pilotti on kestoltaan vain 23.11. – 5.12.2014, jotta saataisiin pikaisesti tietoa ja tuntumaa asiaan. Tammikuussa asia jatkuu eteenpäin ensimmäisen pilotin kokemusten pohjalta.
Merkitys Suomelle

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru ilmaisi huolensa maan koulujen tasa-arvoisuudesta digitaalisuuden käytön suhteen. Parhaimmillaan koulut ovat asiassa erittäin aktiivisia, mutta toisaalta on kouluja, joilla nykyteknologian käyttö jää hyvinkin vähälle. Tähän haasteeseen hän toivoisi EduCloudin tuovan apua siinä mielessä, että kun palvelut ovat selkeästi tarjolla ja helposti saatavilla, se toisi digipalvelut lähemmäksi myös niitä, jotka eivät ole oikein päässeet vauhtiin niiden käytössä.
Ministeri korosti oppilaiden motivaation merkitystä opiskelussa. Huolestuttavaa on, että vaikka suomalaiset oppilaat edelleenkin menestyvät kohtuullisesti Pisa-tutkimuksissa, he ovat kouluviihtyvyydessä neljänneksi viimeisiä. Hänen mukaansa koulumotivaatiossa on nähtävissä suuria eroja ihan jo oppilaiden vanhempien koulutustaustojen pohjalta: korkeammin koulutettujen vanhempien lapset ovat motivoituneita opiskelemaan. Tuo motivaatio tulee vanhemmilta ”perintönä”, kuten tekee myös kielteinen asennoituminen. Tällainen jakautuminen pitäisi saada katkaistua. Opiskelumotivaatioon pitäisi nyt peruskoulussa kiinnittää erityisen painokkaasti huomiota, jotta nykypolven oppilaista tulisi aikanaan myöskin opiskeluun kannustavia vanhempia. Yhtenä merkittävänä motivointikeinona Kiuru näkee sen, että koulu eläisi toimintatapojensa osalta samassa ajassa, kuin muukin yhteiskunta.
Lisätietoja
Etälähetyksen videointi: http://youtu.be/lf_l7G1N-aY?t=44m30s
EduCloud Alliansen verkkosivu: https://portal.educloudalliance.org/
Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkolehti: http://www.minedu.fi/etusivu/arkisto/2014/2003/pilvivayla.html
Opetus- ja kulttuuriministeriön sivusto hankkeesta: http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/artikkelit/pilvivayla/index.html
LinkedIn-keskusteluryhmä: https://www.linkedin.com/groups/EduCloud-Alliance-Pilviv%C3%A4yl%C3%A4-6671440?home=&gid=6671440&trk=anet_ug_hm&goback=%2Egmp_6671440