Wide Minds 2011 -konferenssi

Comenius-projekteissa koulut voivat saada rahallista tukea kansainvälisen toimintansa tukemiseksi. Wide Minds puolestaan on verkosto, joka kokoaa yhteen kansainvälisydestä ja tietotekniikan hyödyntämisestä kiinnostuneita kouluja, jotka sitten yhdessä suunnittelevat koulutukset ja tekevät rahoitushakemukset. Käytännössä tarkoituksena on, että ryhmä eurooppalaisia luokkia opiskelee jotain tiettyä aihepiiriä yhdessä. Internet tarjoaa sellaiseen hyviä etätyökaluja, kuten virtuaalisia luokkatiloja, joissa kaikki oppilaat voivat työskennellä fyysisestä sijainnista ja ajasta riippumatta. Toki myös samanaikaisopetus onnistuu verkon yli. Usein tavoitteena voi olla myös fyysinen tapaaminen, eli luokkien vierailut toistensa luona. Tämän kaiken rahoittamiseen voi hakea Comenius-rahaa.

Kuvassa opettajia Ruotsista, Tanskasta, Turkista, Kyprokselta ja Espanjasta työstämässä ”School of the Future” -projektiaan.

Tällä kertaa opettajien yhteinen tapaaminen oli Turkissa, Antalyan maakunnassa, Alanyan länsipuolella. Konferenssin alussa pidettiin luentoja, joissa käsiteltiin yleisiä asioita yhteistyön ja hakemuksen teon tueksi. Niiden jälkeen siirryttiin workshop-työskentelyyn.

Työskentely workshopeissa alkoi niin, että aulatiloihin oli perustettu viisi eri aiheista pöytää, joiden ääreen opettajat alkoivat kerääntyä kiinnostuksensa mukaan. Noissa ryhmissä sitten kukin esitti omia ideoitaan ja toiveitaan siitä, minkälaisia projekteja haluaisivat toteuttaa. Näin asiat tarkentuivat ja aihekokonaisuuksien puitteissa syntyi pienempiä ryhmiä. Se tapahtuikin melko nopeasti ja leppoisasti, ja sen jälkeen ryhmät alkoivat kehittää suunnitelmiaan ja kirjoittaa rahoitushakemuksiaan ihan konkreettisesti.

Rahoitushakemusten dead line on alkuvuodesta, joten niitä on vielä aikaa hioa etätyönä. Päätökset rahoitusten saamisista tulee kesällä, ja kaksivuotinen työskentely luokkien kesken voi alkaa syksyllä 2012.

Lisäksi konferenssin aikana syntyi muitakin yhteistyösuunnitelmia. Esimerkiksi ruotsalaisten School of the Future -ryhmän varsinaisesta laajemmasta projektista suunnittelimme pienempää lukuprojektia, jota voitaisiin toteuttaa kevyellä tavalla verkon yli muidenkin, kuin varsinaisessa projektissa mukana olevien kanssa. Idean isä on Malmössä toimiva englannin ja sosiaalisten aineiden opettaja Michael McCartney, ja hänellä oli suunnitelma, jossa etsittäisiin ja luettaisiin tunnettua kirjallisuutta, josta löytyisi käännökset kaikille osallistujakielille. Noista voisi sitten käydä niistä keskustelua virtuaalisesti esim. Windows Liven ryhmissä. Oulustakin löytyi heti useita halukkaita yläluokkien opettajia tällaiseen. Tanskalaisten kanssa suunnittelimme pohjoismaista projektia, johon voisi osallistua Tanskan ja Suomen lisäksi myös Ruotsi ja Norja. Siinä voisimme yhdessä kääntyä esim. Nordplus junior -ohjelman puoleen.

Osallistujista jokseenkin kaikki saatiin ryhmäkuvaan, mukana kaikki kolme suomalaista: eturivin oikeassa reunassa Jouko Lindberg ja toisena vasemmalta Aila Saastamoinen, allekirjoittanut kolmannen rivin vasemmassa reunassa. 
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s