Joku syrjäytyy, mutta kuka?

Osa meistä haluaa pitää itsensä irti Facebookin kaltaisesta sosiaalisesta mediasta. Perusteena voi olla se, että ei haluta syrjäytyä, vaan pysyä kiinni oikeassa elämässä. Virtuaalisia ympäristöjä ei pidetä oikeana, ja moni onkin sitä mieltä, että olisi parempi vaikkapa soittaa puhelu tai käydä kylässä. Yleensä tällaisten kommenttien sanojat eivät itse käytä sosiaalisen median välineitä ollenkaan.

Jos katsellaan historiaa taaksepäin, niin ihminen on aina pyrkinyt etenemään elämässä tavalla tai toisella. Polynesialaiset etenivät aikanaan Tyynellä merellä saarelta toiselle, vaikka eivät edes tienneet onko siellä saarta mihin edetä. Toiset taas etenivät nykyiseen Pohjois-Suomeen, eivätkä poistuneet edes ensimmäisen talven jälkeen. Nyt, kun maapallo on asutettu, tähyillään avaruuteen ajatuksella, että sinne voisi lisätä asutusta.

Täällä ajassa ihminen etsii hyviä tapoja toimia oman ja toisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Kommunismin ajatus oli se, että koska täällä ollaan yhdessä, niin kaikki jaetaan. Taustalla oli ajatus ihmiskunnan tasa-arvoisesta verkostosta. Hieno ajatus, mutta ei toiminut käytännössä, koska kukaan ei halua jakaa maallista omaisuuttaan toisille.

Nykyisen sosiaalisen median perusajatus on vähän sama, mutta nyt ei jaeta maallista omaisuutta, vaan henkistä. Idea on mielettömän hyvä, ja panee meidät miettimään mm. sitä, missä menee henkilökohtaisuuden ja yleisen hyvän välinen raja. Mielestäni ydinsana on verkostoituminen. Sitä esim polynesialaiset tekivät jo satoja vuosia sitten, kun lähtivät niiltä asuttamiltaan saarilta kanoteillaan horisontin taakse kaupan tekoon. Kapteeni Cook osui jossain vaiheessa niille seuduille, ja sieltä poistuessaan hänellä oli mukanaan heidän paras navigoija tuomaan osaamistaan Euroopan merenkulkijoille.

Jos nyt joku sanoo kieltäytyvänsä Facebookista siksi, että Facebook lisää syrjäytymistä, kannattaisi miettiä asiaa toisinpäin. Itse huomaan päivittäin ongelmia siinä, että yhteyden ottaminen muutamiin hyviin ystäviin on alkanut olla yllättävän vaikeaa, koska he ovat kieltäytyneet käyttämästä Facebookia. Joku syrjäytyy, mutta kuka?

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Joku syrjäytyy, mutta kuka?

  1. Timo 14.10.2011 / 22:40

    Erittäin hyvin kiteytetty ja vaikuttava teksti! Panee miettimään asioita toisinpäin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s