Bett 2018

IMG_2134
Pixer Warriors Timo and Markus. Tällaiseksi täällä jossain vaiheessa muuttuu.

Taas on Lontoon Bett -showssa tarjontaa. Täältä löytyy opastusta mm. koulutuksen vientimahdollisuuksiin Kiinaan, Aasiaan, Malesiaan, Cambodzaan, Vietnamiin jne. Ehkä tässä kuitenkin itseä kiinnostaa enemmän ihan vain oman taloni tarpeet, vaikka meillä Oamk:n kv-yhteistyön kohdealueina ovatkin nyt erityisesti Kiina ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Tapahtuman sisältöjä selatessa ja kalenteriin merkittäessä huomaa, että oman kiinnostuksen kohteissa esiintyy koulutukseen, opetusteknologiaan ja oppimisanalytiikkaan liittyen käsitteitä kuten multimedia, AI (tekoäly), VR (virtuaalitodellisuus), VR-lasit yms.

Jari Larun (Oulun yliopisto) videoraportointia alueelta. Lisää Einomies Porkkakosken haastatteluja löytyy täältä: https://www.youtube.com/playlist?list=PLoZF1Kkt-XSntx60k90tdMBeKegaScK4I

VR-lasit edelleen

VR-lasit nousivat selkeästi esille jo edellisenä vuonna (Bett 2017), mutta nyt ne olivat esillä vieläkin selvemmin. Teknologia kehittyy niiden kohdalla nyt voimakkaasti – resoluutio ja virkistystaajuus (=kuvan laatu), toimivuus ja käytettävyys paranevat hurjaa vauhtia koko ajan. Aktiiviset simulaatioharrastajat, esimerkiksi virtuaalilentäjät, odottavat jo innokkaasti kuluttajan kukkarolle sopivia 4k-laseja.

VR-lasit tarkoittavat käytännössä sitä, että ne korvaavat perinteisen tietokonenäytön. Lisäksi, koska kyseessä on ”stereonäkö” (siis kaksi monitoria, yksi kummallekin silmälle), 3-ulotteisuuden kokeminen tulee lähemmäksi todellisuutta. Jos esimerkiksi istut pelissä auton ratissa tai lentokoneen ohjaimissa, voit päätä käännellen katsoa sivuikkunasta ulos, kurottautua eteenpäin nähdäksesi paremmin mittariston tai siirtää päätä nähdäksesi ohjaamon tuulilasin kehyksen takana olevan kohteen. Et näe missään ympärillä olevaa huonetta, vaan istut ohjaamossa. Kun poljet lattialla olevaa fyysistä jalkapedaalia ja katsot samalla alas ohjaamon lattiaan, näet miten siellä oleva pedaali painuu pohjaan. Tai jos käännät lentokoneen ohjaussauvaa vasemmalle ja katsot samalla vasenta siipeä, näet miten siiveke nousee ylös ja oikean siiven puolella vastaavasti alas.

IMG_2180
Lenovon Daydream oli sikäli uusinta uutta, että tässä sitä testaillessa sen julkaisemiseen Briteissä oli vielä kaksi viikkoa aikaa. Norsujen touhujen seuraaminen keskellä laumaa oli varsin mielenkiintoinen kokemus.

Peli- ja virtuaalimaailmojen lisäksi VR-laseja käytetään myös 3D-videoiden katseluun. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että video on kuvattu 360°-kameralla, joka kuvaa siis 360 astetta, eli joka puolelle ympäriinsä. Videota katsoessaan katselija voi käännellä päätään ja katsella kuvatussa ympäristössä mihin suuntaan haluaa, esimerkiksi keskellä toria. Kun tähän liitetään vielä stereokuvan 3D-ominaisuus ja stereoäänet, niin kokemus vaikkapa luontodokumentissa elefanttilauman keskellä on aika vaikuttava. Kuvassa uusinta uutta: Lenovon Daydream -setti, jonka mukana tulee myös kamera.
https://www3.lenovo.com/us/en/daydreamvr/

Tämän vuoden erottuja

Make, Microsoft Hololens ja Rooma
Micorosoft Hololens ja Rome.

… oli omasta mielestäni ehdottomasti sisältö. Siihen en ollut törmännyt samalla tavalla aiemmin. Siitä puhuttiin painokkaasti monella taholla – eikä vain puhuttu, vaan esiteltiinkin monesta eri näkökulmasta. VR-lasien yhteyksissä itse lasien ohella esiteltiin paljon sisältöjä, kuten esimerkiksi alla näkyvällä videolla, jolla vierailija kokeilee Microsoftin Hololens-laseja ja Microsoft Studion tuottamaa Rooma-dokumenttia. Testasin tämän Bettissä itsekin, ja siinä näkymä oli tosiaan 3 ulotteinen ja vaikutukseltaan myös sen mukainen. Kyseessä on siis lisätyn (laajennetun) todellisuuden (mixed reality) teknologia, ja sen vuoksi tuolla videollakin aluksi näkyy taustalla sitä fyysistä ympäristöä, jossa lasien käyttäjä on. Ohjelman painikkeet leijuvat ilmassa ja niitä valitaan molemmissa käsissä olevilla ohjaimilla. Kuten videosta käy ilmi, ohjausta voi tehdä osittain myös puhumalla. Kun käyttäjä seisoo tuolla torilla, kaikki ”kameran liikkeet” johtuvat siitä, että käyttäjä kääntelee päätään haluamiinsa suuntiin: sivuille, ylös ja alas.

IMG_2085
Bettissä on vaikea olla törmäämättä tuttuihin. Tässä porukkaa eri puolilta Suomea: Memma Vaan Jyväskylän OKL:stä testailee VR-laseja, Jari Laru Oulun OKL:stä dokumentoi tilannetta.
IMG_2103
Nykyteknologian toivotaan olevan helppokäyttöistä, joustavaa ja mahdollisimman näkymätöntä. Taustalla Atean Stiina Koli tallentaa ihmettä.
IMG_2200
Suomen Education-osastolla Petri Lounaskorpi esitteli opetusviennin mahdollisuuksia ulkolaisten opettajien täydennyskoulutuksen näkökulmasta, mutta Mobie Academy on muutenkin mielenkiintoinen alusta. Ja sisällöntuottajalle maksuton. Kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin! http://www.mobieacademy.fi/
IMG_2150
Hyvä esimerkki todella laadukkaasta uudesta opetusmateriaalista saatiin, kun Lyftan Paulina Tervo esitteli heidän uutuuksiaan. Materiaaleissa oli vahva pedagoginen ote ja toteutus oli myöskin teknisesti erinomaisesti toteutettua. http://www.lyfta.com
IMG_2070
Lontoo on tunnettu myös leppoisan kodikkaista pubeistaan. Tämä pieni The Victorian sijaitsi lähellä hotelliamme. Tilaustapahtumia varten varattavissa oli myös mukava tila toisessa kerroksessa. Winston Churchillin ja Charlie Chaplinin kerrotaan piipahdelleen täällä, Charles Dickens on kirjoittanut täällä osia ”Our Mutual Friend” -teokseensa ja muuan David Jones teki täällä ensiesiintymisensä nimellä David Bowie. Kuvassa työkaverini Timo Hakkarainen.

Lue lisää muiden suomalaisten Bettshow 2018 -raportteja Matleenan blogista.

IMG_2192

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s